Onze Douzelagepartner in Kroatië: Rovinj
Rovinj is een Kroatische stad op het schiereiland Istrië. De stad is bekend vanwege de prachtige ligging van het oude centrum. Dit lag tot halverwege de 18e eeuw op een eilandje voor de kust en is sindsdien met het vaste land verbonden. De stad was tot aan de Napoleontische tijd in handen van de Venetianen. Daarna kwam het onder de vlag van de Oostenrijkse Habsburgers en na de eerste wereldoorlog werd het Italiaans. Na de tweede wereldoorlog werd het een deel van de Kroatische republiek dat toen nog onderdeel was van Joegoslavië. Tijdens de Joegoslavische burgeroorlog is er van juli ‘91 tot en met januari ’92 tussen Servië en Kroatië gevochten. Istrië, en daarmee ook Rovinj heeft daarvan betrekkelijk weinig last ondervonden. In 2013 werd Kroatië lid van de Europese Unie en kon Rovinj lid worden van de Douzelage-gemeenschap. Dat gebeurde officieel in 2016.
Een belangrijk verhaal voor de stad is dat van de heilige Eufemia. Zij zou in een stenen sarcofaag van overzee zijn aangespoeld en een jongen gevraagd hebben haar naar de top van de berg te brengen. In de sarcofaag lag het lichaam van een dode maagd. De sarcofaag is in de kerk op de top van het oude centrum nog steeds te bewonderen is. Het maakte het stadje tot een bedevaartsoord.
Toerisme is nog steeds een belangrijke inkomstenbron voor de stad. Hoe kan het ook anders, gezien de prachtige ligging aan zee en haar geschiedenis als bedevaartsoord. Rovinj, met een inwoneraantal van ongeveer 15.000, is het grootste toeristische centrum van Istrië, maar ook de industrie is er thuis. De tabaksindustrie, verpakkingsindustrie en transport zijn belangrijke economische factoren. Het achterland van Istrië bestaat voornamelijk uit valleien en graslanden en is daarmee erg geschikt voor de landbouw. Op Istrië zelf worden voornamelijk biologische producten verbouwd zoals druiven, olijven en kwaliteitswijnen.
Foto’s van het op een schiereiland gelegen centrum van Rovinj gelden als belangrijk uithangbord voor het geheel van toeristisch Istrië. De huizen doen sterk Italiaans aan. Rovinj was tenslotte eeuwenlang in het bezit van Venetië en Italië is bovendien heel dichtbij. Bovendien wordt er zowel Italiaans als Kroatisch gesproken. Er is een regelmatige veerdienst tussen Rovinj en Venetië; een overtocht die drie tot vier uur duurt. Er zijn smalle straatjes, grote Venetiaanse koopmanshuizen, pleintjes en het is er goed eten en drinken. Vroeger liep de Parenzana-spoorweg van Triëst naar Porec, een plaatsje iets noordelijk van Rovinj. Deze wordt nu gebruikt als fiets- en wandelroute. De route leidt door een prachtig heuvellandschap met het grote voordeel dat de hoogteverschillen beperkt zijn. Langs het traject zijn vele olijfvelden en wijngaarden, zoals die in geheel Istrië te zien zijn.
Herman Langenveld