Algemene Ledenvergadering Douzelage Meerssen
Op 19 maart vond de algemene ledenvergadering van Douzelage Meerssen plaats. Met een mooie opkomst in Connect5, werd teruggekeken op 2024 en vooruitgeblikt op 2025. De leden werden geïnformeerd over onder andere de Douzelage-bijeenkomst in het Engelse Sherborne, de BeNeLux-bijeenkomst in Niederanven en het verhaal ‘Road to Ukraine’, waarbij met trots werd beschreven hoe een aantal Douzelage-steden, waaronder Meerssen, het voor elkaar hebben gekregen om twee persoonsvervoerbusjes en medische hulpmiddelen aan Oekraïne te doneren. De terugblik werd afgesloten met het financieel jaarverslag, waarna de penningmeester meteen ook de begroting voor 2025 toelichtte, gevolgd door de aangescherpte visie die Douzelage Meerssen uitdraagt:
“We streven ernaar dat de burgers in Meerssen zich ook Europese burgers voelen”
Langs deze visie werden de ideeën en activiteiten voor 2025 bekend gemaakt. Voorbeelden daarvan zijn een Trip naar Trier voor geïnteresseerde senioren van heel Meerssen, de algemene Douzelagebijeenkomst in Preveza (Griekenland), een nieuwe BeNeLux-bijeenkomst en het Waterfall-Project. Dit laatste project zal in samenwerking met onder andere Stella Maris, Yuverta mbo en IVN Meerssen plaatsvinden, gericht op de natuurontwikkeling bij Waterval. In een later stadium zullen ook andere Douzelage-partners meegenomen worden in dit project.
Openbare lezing gegeven door Jules Ortjens.
Na de pauze werd een openbare lezing gegeven door Jules Ortjens die verbonden is aan Maastricht University en Volt Maastricht. Tijdens zijn lezing duidde Jules de huidige uitdagingen in de Europese democratie vanuit historische context. De drie centrale waarden binnen onze democratie stammen nog uit de tijd van de Franse Revolutie: liberté (vrijheid), egalité (gelijkwaardigheid) en fraternité (broederschap). De moeilijkheid zit hierin: liberté en egalité gaan over universele waarden, onafhankelijk van locatie, terwijl fraternité over verbinding met elkaar gaat, waarbij locatie weldegelijk belangrijk is. Wij vinden allemaal dat iedereen recht heeft op een dak boven het hoofd, maar vinden we dat ook voor mensen waarmee we ons minder identificeren? De taak van de democratie: het verbinden tussen de universele en lokale waarden. Vroeger lukte dit in Zuid-Limburg prima in de vorm van de kerk, maar met de verder toenemende ontkerkelijking is de verbinding verdwenen. Jules pleit voor terugkeer naar democratische waarden, waarbij gezocht moet worden naar aansluiting tussen liberté, egalité en fraternité in een nieuw jasje. Een goed voorbeeld blijkt Douzelage: Europese verbinding vanuit lokale eigenheden, tradities en waarden. Over dit inzicht werd onder het genot van een hapje en drankje nog lang nagepraat.