Bezoek aan Agros (Grieks: Αγρός) op Cyprus.
Tijdens een cultuurreis van 1 tot 10 november ’24 door Cyprus bleek dat de groep Agros zou bezoeken. Dat was voor Irene Raedts en Hub Eken, beiden lid van Douzelage Meerssen, een uitgelezen kans om de voorzitter van de Douzelage Agros, Niki Kafkalia, te bezoeken. Zeken toen bleek dat onze gids Claudia, Niki heel goed kende en een grote bewondering voor haar had.
Agros Is de Douzelage gemeente op Cyprus en is een dorp gebouwd in het Troödosgebergte, in de regio Pitsilia, in het zuidwesten van Cyprus. De huizen zijn gebouwd tussen hoge bergen op een hoogte van 1100 meter met een bevolking van ongeveer 1.000.
Agros is een van de meest interessante dorpen van Cyprus en het gebied Pitsilia. Het dorp ligt op 45 minuten afstand van de steden Nicosia en Limasol.
In het dorp vindt u een speciaal soort prachtige en geurige rozen. De lokale bevolking gebruikt ze om het beroemde rozenwater te produceren.
De vleesproducten die in Agros worden geproduceerd, zijn heel speciaal en staan bekend om hun smaak en geur. Ze worden meestal gezouten of gerookt en ze worden geproduceerd volgens de traditionele Cypriotische recepten.
Het gebied is ook populair om zijn traditionele zoetigheden. De meest voorkomende zijn de zoetigheden met siroop. Er zijn ongeveer 40 tot 50 soorten zoetigheden op siroop, zoals de walnoot, de kers, de watermeloen, de druif, de kweepeer en de roos.
Niki Kafkalia, zij is de voorzitter van de Douzelage Agros, heeft een bedrijf opgezet om meer dan 250 soorten vruchten en groenten te conserveren tot de typische Cypriotische producten.
Zij is in de keuken van haar woning begonnen met twee vrouwen uit het dorp. Dit is uitgegroeid tot een bedrijf waar vele vrouwen uit het dorp, maar ook buitenlandse vrouwen, die als vluchteling aankwamen, konden werken en een eigen inkomen konden verdienen waardoor ze zelfstandiger werden.
Door het initiatief van Niki hoeven de boeren uit het dorp hun producten niet meer naar de stad te brengen. Alles blijft nu in het dorp en wordt bij Niki verwerkt.
Voor ons werd het een hele warme ontvangst. Het gezelschap werd vergast op heerlijke Cypriotische lekkernijen.
Het was een echte Douzelage activiteit. Bij elkaar komen en van elkaar leren over hoe men met elkaar omgaat en hoe initiatieven ontplooid worden.
We namen heel vriendschappelijk afscheid van elkaar met een “Tot Ziens” in Preveza, Griekenland waar volgend jaar de jaarlijkse bijeenkomst van alle Douzelage gemeenten zal gehouden worden.